Vitamine D

Wat een heerlijke zonnige vakantie hebben wij gehad. Heb jij ook voldoende vitamine D kunnen opnemen via de huid? Of toch niet? Ben je verbrand geweest door de zon?

Zomer 2022 was veel zon en te veel droogte.  In ieder geval in Nederland. Wij zijn in Oostenrijk op vakantie geweest en daar was de natuur groen. Dat komt omdat het daar ’s nachts goed afkoelt en omdat het daar ook af en toe heeft geregend.  

De Zon, hij is er altijd, maar soms speelt hij verstoppertje achter de wolken. In de zomermaanden juni, juli en augustus kunnen we vitamine D3 uit het zonlicht opnemen… Mits we minimaal 20 minuten in de zon gaan zitten met een 75% ontbloot lichaam. In zwembroek en bikini zeg maar. Zonder zonnebrandcrème, want factor 8 zorgt er al voor dat de huid geen zonlicht kan absorberen om de D3 aan te kunnen maken. 
Na de zomermaanden, wanneer de “R” in de maand zit kunnen we in Nederland niet meer via zonlicht de D3 omzetten. (De zon staat dan namelijk onder een andere hoek, waardoor er een andere breking is van het licht.)

Vitamine D is eigenlijk een hormoon, een steroïde hormoon dat uit cholesterol wordt gemaakt als je huid aan de zon wordt blootgesteld. Daarom wordt vitamine D wel de ‘zonneschijn’ vitamine genoemd. Maar blootstelling aan de zon is vaak niet genoeg, waardoor het nodig is dat mensen er meer van uit hun voeding halen (of uit supplementen).

Het is belangrijk om vitamine D binnen te krijgen, want vitamine D is absoluut essentieel voor een optimale gezondheid. Helaas komt maar in een paar voedingsmiddelen een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine voor – bijna iedereen heeft dan ook een tekort aan vitamine D. 

Dus de “R” in de maand is aanvullen met vitamine D3.
Welke D3 is dat het beste? In ieder geval een natuurlijke D3 zonder “Troep”, dus geen additieven, hulpstoffen, smaak- of kleurstoffen. Dit kan zijn uit wolvet (lanoline) of uit korstmos. De vitamine D3 uit korstmos is ook nog eens vegan. 
En hoe zit het dan met D2? Vitamine D2 moet door het lichaam nog worden omgezet naar D3, dus dat kost energie en het lichaam moet het proces ook nog “goed” kunnen doen. Daarnaast zit er vaak een slechte vulstof bij de D2 druppels dat slecht is voor onze gezondheid. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact op. 
Ik adviseer deze vitamine D3 in onze webshop.

Waar zit vitamine D nog meer in?

Slechts weinig voedingsmiddelen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid van vitamine D3.
Hieronder vind je de vitamine D3-gehaltes van enkele voedingsmiddelen:

voedingsmiddel   % dagelijkse hoeveelheid
kabeljauwlevertraan, 1 eetlepel   227%
zalm, gekookt, 85 g   75%
tonijn uit blik, op water, 85 g   26%
runderlever, gekookt, 85 g   7%
1 groot ei (D zit in de dooier)   7%
1 sardine uit blik, op olie, afgegoten   4%

Zoals 

Wist je dat….
Als je verbrand bent door de zon, je extra D3 nodig hebt om de ontstekingen in de huid terug te brengen.

Wist je dat….
Er ook een D3 voor kids te koop is? (Beyuna D3 Kids is vegan. Beyuna D3 Kids is gemaakt van korstmos en alfalfakruid. Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Indien jouw kind geen capsules kan doorslikken, kan je de inhoud van de capsule mengen door de voeding.

Korstmos is een natuurlijke bron van vitamine D3. Beyuna D3 is bovendien Clean Label, wat inhoudt dat het supplement geen synthetische vul-, hulp- of kleurstoffen bevat.

Beyuna D3 Kids zit in een plantaardige capsule gemaakt van Pullulan, dit wordt natuurlijk gefermenteerd uit tapioca. Deze gecertificeerde organic Pullulan capsules zijn de schoonste capsules in de wereld.)

Wist je dat….
Er in voeding ook vitamine D zit? 

Wist je dat…
Er schadelijke stoffen in de meeste zonnebrandcrèmes zitten. (Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Alotz)

Vitamine D3 welke ondersteuning voor het lichaam…  
-verhoogt de calciumopname in de botten  
-draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed  
-speelt een rol bij het behouden van sterke spieren  
-gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vitamine D te gebruiken ter versterking van de botten  
-draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen

(Goed gekeurd door de EFSA)

Meld je nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuws, ideeën, recepten en nog veel meer!
Als cadeau… een gratis ebook!

Stuur een WhatsApp bericht