Zijn paarse / zwarte wortelen gezonder?
Paarse wortelen zien er oogverblindend uit en beschikken over unieke gezondheidsvoordelen evenals andere paarse groenten en fruit. Hoewel alle wortelen voedzaam zijn, bevatten paarse nog meer krachtige antioxidanten, die ontstekingsremmende en heilzame eigenschappen bezitten.
De meeste mensen denken bij een wortel meteen aan de kleur oranje. Toch waren wortelen van oorsprong paars of wit van kleur. Het eerste bewijs dat wortelen als voedsel werden gebruikt, dateert uit de tijd van het Perzische Rijk en deze wortelen zouden paars en wit zijn geweest.

Voedingswaarde
Alle wortelen, ongeacht hun kleur, zijn rijk aan voedingstoffen zoals vezels, kalium, vitamine C, mangaan, vitamine A en bepaalde B-vitamines. Daarnaast bevatten ze relatief weinig calorieën. Een portie (128 gram) rauwe wortelen levert slechts 52 calorieën.
Wat de paarse wortel extra voedzaam maakt, is het hoge gehalte aan anthocyanen. Antioxidanten zoals anthocyanen beschermen het menselijk lichaam tegen oxidatieve stress, die ontstaat wanneer er sprake is van een disbalans tussen reactieve moleculen, de zogenaamde vrije radicalen en antioxidanten.
Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met verschillende aandoeningen, zoals kanker, mentale aftakeling, hartziekten en veroudering. (Bron: https://www.agf.nl/article/9075247/zijn-paarse-wortelen-gezonder/)