Zwangerschap en nagellak

Als aanstaande moeder heb je, meteen nadat je hoorde dat je zwanger was, natuurlijk een aantal gezonde beslissingen genomen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor het kindje dat in je buik groeit.

Houdt dat in dat je een tijdlang moet afzien van mooi verzorgde nagels? Gelukkig niet. De nagelverzorgingsproducten van Zoya staan de gezondheid van jou en je kindje niet in de weg!

Je vraagt je misschien af waarom je deze chemicaliën het beste kunt vermijden, met name tijdens je zwangerschap. Daarom vroegen we de Chief Scientific Officer van ZOYA, dr. Irene Reyzis, om uitleg.

Invloed op de ontwikkeling

Twee stoffen hebben volgens dr. Reyzis een aantoonbare invloed op de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Irene Reyzis: ‘Veel nagellakmerken gebruiken tolueen als oplosmiddel. Net als dibutylftalaat (DBP), dat ook in veel nagellakken voorkomt, heeft tolueen een negatieve invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit is onderzocht door de Amerikaanse milieubeschermingsorganisatie EPA.’

Kans op een miskraam

Kamfer in nagellakken zorgt voor een flexibele laag na het drogen. Volgens dr. Reyzis is dit niet zonder risico’: ‘Kamfer wordt niet tegengehouden door de placenta. Foetussen missen namelijk de enzymen die kamfer afbreken. Het is aangetoond dat kamfer om een aantal gevallen een rol heeft gespeeld bij miskramen. Ook al is het risico niet groot, je kunt het daarom maar beter vermijden.’

Formaldehyde en formaldehydehars

Hoewel er meer onderzoek nodig is om een relatie tussen formaldehyde en geboorteafwijkingen aan te tonen, wil dr. Reyzis graag wijzen op de risico’s van deze stof. ‘Mensen die hieraan zijn blootgesteld menen dat het de kans op kanker, zoals leukemie en sommige zeldzame kankersoorten in neusholtes of de bovenste luchtwegen, verhoogt.’ Volgens het Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR) is er in elk geval een verband tussen de stoffen en flinke irritaties aan ogen, neus, en/of keel. Dr. Reyzis: ‘Formaldehyde wordt gebruikt in allerlei harssoorten, waar flinke hoeveelheden andere chemicaliën worden bijgemengd. Mijn advies is dus: niet gebruiken!’

ZOYA nagellak is Big10Free, wat inhoudt dat het vrij is van de schadelijke chemicaliën Formaldehyde, Formaldehyde-hars, Dibutylftalaat, Tolueen, TPHP, parabenen, Xyleen, Ethyl tosylamide, Kamfer en lood.

Bron: https://dverhoeven.beyuna.nl/

 

B12 vitamine te kort

Vitamine B12 heeft invloed op heel veel systemen in het lichaam. Het is hard nodig voor de energiehuishouding van alle cellen in het lichaam en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een gebrek aan vitamine B12 kan daarom serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort? En hoe herken je het? Je leest het in dit artikel.

Omdat het lichaam vitamine B12 opslaat in de lever en dus een voorraadje heeft, wordt een tekort pas na lange tijd merkbaar, vaak pas na enkele maanden of zelfs jaren. Je lichaam maakt eerst de voorraad op.

Hoe ontstaat vitamine B12 tekort?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een tekort van vitamine B12 kan optreden. Het kan te maken hebben met een verminderde inname van bepaalde voedingsmiddelen waar het lichaam vitamine B12 uit kan halen, maar een tekort kan ook ontstaan doordat je een tekort hebt aan de stof intrinsieke factor (die maakt je lichaam zelf aan). Ook bij maag-darminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, kan de opname van vitamine B12 door de darm zijn verlaagd.

Vitamine B12 in voeding

Een verminderde inname komt met name voor bij alcoholisten en vegetariërs of veganisten. Simpel gezegd zit vitamine B12, ook wel cobalamine, in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, vlees, vis en eieren. In werkelijkheid gaat het om de bacteriën die in deze voedingsmiddelen zitten. Deze bacteriën zetten microben in je maag aan om voedingsstoffen om te zetten in vitamine B12. Deze bacteriën zitten ook in water en op planten, maar omdat we tegenwoordig zo hygiënisch leven zit er praktisch geen vitamine B12 meer in ons drinkwater en plantaardig eten. Maar ook dierlijke producten bieden geen garantie voor genoeg B12, omdat vee tegenwoordig ook wordt gevoed met schoon water en voer, krijgen dieren steeds vaker vitamine B12 supplementen.

Voor volwassen mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de Gezondheidsraad 2,8 microgram. Zwangere vrouwen (3,2) en vrouwen die borstvoeding geven (3,8) hebben iets meer nodig. Ter vergelijking: een ei (50 gram) levert 0,8 microgram op en een gaar stukje zalm van 100 gram bevat 4,0 microgram vitamine B12. Ook als je vlees en zuivel eet, is het de overweging waard om een vitamine B12 supplement als aanvulling te nemen want dat heeft ook te maken met de opname. Er zijn bovendien geen nadelige gevolgen bekend van een teveel aan vitamine B12. Neem je een vitamine B12 supplement, zorg dan dat je een bioactieve vorm neemt, die is goed opneembaar in het lichaam.

Verminderde opname

Eén van de oorzaken bij verminderde opname is bacteriële overgroei in de dunne darm. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed opgenomen door het lichaam. Er zijn in de westerse wereld maar weinig mensen te vinden die nog een optimaal functionerend darmstelsel hebben. Dit komt door alle chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen van landbouwbestrijdingsmiddelen, E-nummers in onze voeding, koffie, alcohol, suiker, gluten, zuivel, etc. Hierdoor hebben we te weinig van de juiste bacteriën in ons darmstelsel en dat leidt tot te weinig vorming van B12. Het is dus zeer belangrijk dat we voldoende van de juiste bacteriën in de darm hebben en een goed functionerend darmstelsel.

Voor de opname van B12 uit voedsel hebben we tevens een stofje in de maag nodig genaamd de ‘intrinsieke factor’. Dit stofje wordt afgescheiden door cellen in de maagwand. Bij de meeste mensen wordt dit stofje helaas niet meer voldoende afgescheiden vanwege vroeger of recent gebruik van antibiotica, alcohol, suiker, medicijnen, koffie, en ook ouderdom speelt een rol. Dit leidt tot een te lage opname van B12. Andere oorzaken waardoor de intrinsieke factor minder of nauwelijks worden geproduceerd zijn: operaties waarbij een deel van de dunne darm of maag verwijderd is; verminderde maagzuurproductie door ouderdom; een dunne slijmvlieslaag als gevolg van een maagontsteking of een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Als je een tekort aan intrinsieke factor hebt, heeft het niet zoveel zin om vitamine B12 te slikken: je neemt het dan namelijk niet op. Een korte termijn oplossing zijn B12-injecties, maar uiteindelijk moet de aanmaak van de intrinsieke factor worden hersteld.

Symptomen van een B12 tekort

Omdat vitamine B12 invloed heeft op zoveel systemen, uit een tekort zich bij iedereen anders. Er zijn een aantal klachten die vaker voorkomen, zoals moeheid, duizeligheid, hartkloppingen of oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen. Hieronder vind je een opsomming van de neurologische, psychische en lichamelijke symptomen.

Neurologisch:

 • Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen
 • Concentratiestoornissen, geheugenproblemen
 • Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken
 • Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen
 • Verminderde pijnbeleving, fijne motoriek, reuk en smaak

Psychisch:

 • Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie
 • Dementie, verwardheid
 • Psychose, paranoia, hallucinaties

Overig:

 • Spierpijn, krachtsverlies, spiertrekkingen en spierkrampen
 • Glossitis (ontstoken tong), branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond
 • Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte
 • Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies
 • Menstruatieklachten, zoals uitblijven menstruatie, hevige menstruatie, te lange menstruatie, verergerde menstruatiepijn
 • Gewrichtsklachten
 • Kortademigheid, benauwdheid, hartkloppingen
 • Bleke huid
 • Het koud hebben
 • Impotentie, onvruchtbaarheid
 • Haaruitval
 • Veranderingen in gezichtsveld, wazig zien
 • Darmklachten
 • Incontinentie en/of vaak plassen
 • Hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid

Vitamine B12 tekort bestrijden

De behandeling van vitamine B12 tekort is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten. Een tekort aan vitamine B12 kan haast niet via de voeding worden aangevuld. Vaak heb je dan injecties of hooggedoseerde supplementen nodig. Raadpleeg altijd je huisarts, die stelt vast of er een tekort is en hoe deze wordt aangepakt.

Bron: stichtingb12tekort.nl

Corona… maakt jou sterker.

Er “moet” altijd iets gebeuren, voordat er iets gaat veranderen. Eerst meerdere ongevallen op een druk kruispunt, voordat er een rotonde wordt geplaatst. Zo gaat het vaak.

Corona zorgt ervoor dat jij gaat nadenken over hoe dat jij leeft, eet en doet. Alcohol, chips, friet, eenzijdige voeding, binnen zitten, mondkapje op en desinfecteren. Dat is waar veel mensen mee te maken hebben. Is dit wel goed voor je? Wat is slecht voor jou? Wat is goed voor jou?
Nu is het de tijd om het roer om te gooien. Bewuster leven voor jezelf, het milieu en en anderen.  Als werkgever kan je jouw werknemers ondersteunen, door bijvoorbeeld een vitaliteitsonderzoek aan te bieden. Een bloedonderzoek en een vragenlijst om inzicht te krijgen in de huidige leefstijl. Een coach die helpt om de bewustwording te vergroten en samen een verandering aan te gaan.

Het immuunsysteem oftewel de weerstand vergroten, zodat jij, jouw collega’s, vrienden, familie fitter, energieker en sterker worden. Samen staan we sterker!

Juist NU is de tijd!

Bel of mail voor het maken van een afspraak.
onderzoek@alotz.nl of 06 20 880 589.

Gezonde groeten van Lotte Verhoeven,
Orthomoleculaire Therapeut en Leefstijl coach.

Op weg naar verandering!

Waarom ortho… nog wat?

“Laat voeding uw medicijn zijn” dat is wat Hippocrates (460 v. C. – 377 v. C.) heel vroeger al tegen de mensen heeft gezegd. Dat was nog in de tijd dat de wereld er nog heel anders uit zag. Geen stroom, internet, sportscholen, vervoersmiddelen enz. Tegenwoordig is er stress, werken we ‘s nachts, is er altijd licht, eten we heel anders en zitten we veel op een stoel of bank. De meeste dingen kunnen niet teruggedraaid worden en dat hoeft ook niet, maar de leefstijl kan wel worden bijgesteld als men weet wat beter zou zijn en het wil veranderen.

Als orthomoleculair therapeut kan ik iedereen helpen naar een gezondere leefstijl. Wat betekent nu Ortho-moleculair…… Dat leg ik je graag uit. “Ortho” betekent juist, recht, gezond. “Moleculair” is met betrekking tot de moleculen in het lichaam. Ik bekijk alle processen in het lichaam, ook naar de genen (DNA) en ga als een “Private detective” opzoek naar de oorzaken. Tevens bekijk ik de algehele leefstijl. Denk aan werk, hobby’s, je ritme, voeding, beweging, slaap en nog veel meer.

Het wordt nu al iets duidelijker. Wil jij gezonder leven, heb je klachten of wil je meer uit je lijf halen bij sport? Maak dan snel een afspraak! Tot gauw bij Alotz, online of bij jouw thuis.