Bijna vakantie…. Italië is een van mijn favoriete vakantie landen. Mooi landschap, heerlijk weer en lekker eten! Gluten heeft het lichaam niet nodig, vandaar dat we een andere pizzabodem willen voorstellen. Boekweit.
Boekweitmeel wordt vaak in recepten toegepast om tarwe te vervangen. Boekweit is namelijk geen graan maar een zaad, en daardoor glutenvrij en super voedzaam. Het is rijk aan vezels, vitamine B1 en B6, kalium en magnesium. Over een pizza met een bodem gemaakt van boekweit met groente toppings (en met niet teveel kaas) hoef je je dus absoluut niet schuldig te voelen!
Ingrediënten
- 400 g boekweitmeel
- 200 ml water
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 el chiazaad
- 1 blikje (70 g) tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- Olijfolie
- 1 ui
- 3 vleestomaten
- 100 g champignons
- 100 g feta
(voor verse saus:
-3 tomaten
-2 tenen knoflook
– 1 ui
-snufje zout
-verse oregano)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng het boekweitmeel met het bakpoeder, de chiazaad, de italiaanse kruiden en een snuf zout. Voeg vervolgens het water toe en kneed tot een stevige deegbal en verdeel in twee ballen. Rol het deeg dan uit tot twee pizzabodems van ongeveer 1 cm. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de pizza’s in de oven ongeveer 20 minuten.
Snijd ondertussen de tomaten en champignons in plakjes en de ui in ringen. Maak een simpele saus door een blikje tomatenpuree te mengen met een teentje knoflook, zout en een beetje water. Heb je meer tijd? Dan maak je de saus natuurlijk vers. (3 tomaten, knoflook, 1 ui , snufje zout en verse oregano). Haal de pizzabodems uit de oven en verdeel de saus erover. Beleg met de groente en brokkel de feta eroverheen. Doe nogmaals 15 minuten in de oven en je healthy pizza’s zijn klaar! Eet smakelijk!