Moe pijn denk ook aan lyme

Vermoeidheid, stijfheid in spieren of gewrichten, pijn denk aan ziekte van Lyme en co-infecties als mogelijke oorzaak.

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd.

“Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.”
(Bron: RIVM)

Het lastige is dat de symptomen soms moeilijk te herkennen zijn en veel op andere klachten, stoornissen, ziektes lijken. Zo kun je maanden of zelfs jaren met onverklaarbare klachten en pijntjes rondlopen. Of je krijgt een “onjuiste” diagnose, zoals het CVS, MS of Fibromyalgie. Als je hooggevoelig bent, denk je misschien dat het daaraan ligt. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt is groter is als je hooggevoelig bent. Het is dus belangrijk om de ziekte van Lyme als mogelijke oorzaak te onderzoeken. Als orthomoleculair therapeut en Lyme hersteltherapeut vertel ik je meer hierover.

Multisysteemziekte

Net als Lyme is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) een zogeheten multi-systeemziekte, waarbij alle systemen in het lichaam ontregeld kunnen zijn. Je kunt naast vermoeidheid last hebben van hormonale klachten, stemmingswisselingen,  een verstoorde nachtrust en problemen met de spijsvertering. Wanneer geen andere oorzaak wordt gevonden, kan de diagnose CVS gesteld worden. Als je ook nog spier- en gewrichtsklachten hebt, is Fibromyalgie meestal de diagnose.  Het lastige is wanneer je bloedwaardes geen bijzonderheden aantonen, dan doet de arts vaak geen verder onderzoek. Er valt niets aan te tonen, en je wordt naar huis gestuurd. Maar jij voelt je alsnog uitgeput. Wat nu?

De oorzaak kan de ziekte van lyme zijn.

Het is nog lang niet bij iedereen bekend dat de lymebacterie ook chronische vermoeidheid kan veroorzaken. Je kunt denken aan de bekende lymebacterie Borrelia Burgdorferi, maar inmiddels zijn in Nederland ook andere bacteriestammen actief. Helaas wordt er regulier nog niet op deze nieuwe stammen getest. En bovendien is het niet alleen de teek die de lymebacterie kan overdragen. Ook andere insecten zoals muggen, horzels, spinnen, vlooien en luizen kunnen de boosdoener zijn. Daarnaast is Lyme seksueel overdraagbaar en via bloedtransfusies overdraagbaar. Een zwangere vrouw kan de infectie ook overdragen op haar kindje. Als je worstelt met chronische klachten, kan het geen kwaad te onderzoeken of deze wellicht door de lymebacterie worden veroorzaakt. Want wist je dat 80% van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid de ziekte van Lyme betreft? 

Co-infecties en opportunistische infecties

Veel teken zijn besmet met verschillende stammen van de lymebacterie die jou kunnen besmetten, waardoor jij de ziekte van Lyme oploopt. Maar naast deze verschillende stammen brengt de teek minstens 2 andere bacteriën, virussen en/of parasieten over. Deze veroorzaken iets wat we co-infecties noemen. Op dit moment draagt de teek meer dan 270 potentiële co-infecties in zich. Het is ook mogelijk dat je klachten door een oude infectie worden veroorzaakt die opnieuw opspeelt omdat je afweersysteem is verzwakt. Dit noemen we opportunistische infecties. Een aantal bekende opportunistische infecties is Pfeiffer en Candida. Het is verstandig om te onderzoeken of de oorzaak van je klachten bij co-infecties of zogeheten opportunistische infecties ligt. Ik kan je hierbij ondersteuning bieden.

“Wist je dat 95% van de 5 jarigen de ziekte van Pfeiffer (Ebstein Barr) heeft doorgemaakt?”

Hooggevoeiligheid

Als je hooggevoelig bent, kan het zijn dat je je klachten aan die eigenschap toeschrijft. Maar wist je dat juist hooggevoelige mensen extra gevoelig zijn voor Lyme?  Een mogelijke oorzaak van je hooggevoeligheid is namelijk dat je lijf afgesteld staat op nor-adrenaline. Met andere woorden op de alerte overlevingsstand. Je lichaam reageert altijd met een overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart, om het lichaam te beschermen. Stress tijdens de zwangerschap, de geboorte, of vroeggeboorte, keizersnede of gelegen in een couveuse kunnen allemaal het lichaam in de nor-adrenalinestand zetten. Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Vaak geldt wel: hoe eerder in je leven de stress is ontstaan, des te heftiger je klachten zijn. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat er een kans dat je lijf is blijven hangen in een traumatische stresservaring.

Uitputting van het lichaam

Als je bent “voorgeprogrammeerd” op nor-adrenaline, werkt je lijf vaak op suikerverbranding en vraagt het om veel snelle koolhydraten. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo ben je vatbaarder voor ziektes als je lijf altijd in de overlevingsstand staat. Stress is funest voor lichaam en geest. Ieder moment zou die sabeltandtijger tevoorschijn kunnen komen. Je mag dus niet ontspannen want dan word je ‘opgevreten’, denkt jouw lijf. Andere lichaams- en celprocessen krijgen te weinig aandacht. (denk aan de schildklier, sexuele hormonen enz.) Daarnaast raakt het afweersysteem uitgeput en je wordt vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.