Geroosterde kikkererwten

We weten allemaal dat chips ongezond is. De transvetten in de olie en het op hoge temperaturen verhitten is een slecht combinatie. Naturel chips is de natuurlijkste variant, maar de “verkeerde” toevoegingen van smaakversterkers in andere chips … daar willen we echt van af blijven.  Dan hebben we het nog niet gehad over de genetisch gemanipuleerde chips. Zoals Maïschips of chips dat allemaal dezelfde vorm heeft. 

Het wordt dus tijd voor iets toch lekkers en iets gezonder . Geroosterde kikkererwten! Kikkererwten zijn peulvruchten en bestaan uit veel eiwitten. De meeste mensen eten structureel te weinig eiwitten, terwijl het heel belangrijk is. Peulvruchten is een goede bron van eiwitten, maar eet ze af en toe. De saponinen (zeepachtig) is niet zo fijn voor je darmen. Een plant maakt dit stofje aan om zich te beschermen tegen insecten. 

Eén van de kenmerken van saponine is, dat het een zeepachtig schuim vormt wanneer het in water wordt opgelost. Dat is het schuim dat je ziet wanneer je bonen of aardappelen aan de kook brengt, maar ook het schuim op frisdrank en bier. Niet alle saponinen zijn schadelijk voor de mens. Saponinen uit allium, spinazie, asperge en bittermeloen lijken dat niet te zijn. De saponine in spinazie, zou net als die in haver het lichaam aan zetten tot het opnemen van calcium. Die uit soja, aardappelen (met name in de schil), tomaten (vooral onrijpe), peulvruchten en pinda’s lijken alle schadelijk te kunnen zijn. Dus let er goed op wat je eet in de week.

Beter dan chips… maar voor af en toe!

Variatie 1.
Spicy geroosterde kikkererwten

Wat je nodig hebt (voor een schaaltje):
– 200 g kikkererwten
– 1 tl paprikapoeder
– snuf chilipoeder

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Laat de kikkererwten uitlekken.
– Meng de kikkererwten met een eetlepel olijfolie, chilipoeder, paprikapoeder en een snuf zout. Spreid ze vervolgens uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
– Rooster ze 30 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat de kikkererwten nog 10 minuten in de oven staan.
– That’s it!

Variatie 2.
Zoet geroosterde kikkererwten

Wat je nodig hebt (voor een schaaltje):
– 200 g kikkererwten
– 2 tl honing
– 2 tl kaneel
– snuf nootmuskaat
– 1 el kokosolie

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Laat de kikkererwten uitlekken.
– Spreid de kikkererwten uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet dit 30 minuten in de oven.
– Maak ondertussen een mengsel van de honing, kaneel, nootmuskaat en de kokosolie.
– Na 30 minuten haal je de kikkererwten uit de oven en roer je het mengsel er door, dit zet je nog 10 minuten in de oven.
– Klaar is je crunchy, zoete hapje. Enjoy!

TIP: Als je de geroosterde kikkererwten bewaard in een afgesloten bakje of pot, blijven ze nog zeker 5 dagen lekker. Een perfecte snack om mee te nemen buiten de deur!

Variatie 3.
Kruidige kikkererwten
Wat je nodig hebt (voor een grote schaal)

– 1tl (gerookt) paprikapoeder
– 1tl gemalen komijnzaad
– 1/2tl cayennepeper
– 1/2tl kurkuma
– 1/2tl kardemom
– snuf zout
– 2el olijfolie
– 1tl citroensap
– 400gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 20-30 minuten

Verwarm de oven voor op 200gr en bekleed een bakblik met bakpapier.

Meng alle specerijen met het zout, olijfolie en citroensap in een bak en roer hier met beleid de kikkererwten door totdat alle kikkererwten rondom een laagje met de specerijenolie hebben. Schep de kikkererwten op het bakblik en spreid ze helemaal uit zodat ze naast elkaar liggen.

Zet het bakblik in de oven voor circa 30 minuten. Schep iedere 10 minuten de kikkererwten even om zodat ze rondom geroosterd worden. Ze zijn klaar als ze licht knapperig zijn. Wil je ze iets zachter hebben? Zet het bakblik dan 10 minuten korter in de oven.

 

Meld je nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuws, ideeën, recepten en nog veel meer!
Als cadeau… een gratis ebook!

Stuur een WhatsApp bericht