Vitamine C

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en neem je dus tussendoor in met wat water. Hij blijft ongeveer 3-4 actief in het lichaam en na een wespensteek is hij meteen opgebruikt. Vandaar dat hij zo moeilijk te meten is in het bloed. Niet elk laboratorium kan vitamine C in het bloed meten.

Vitamine C is betrokken bij de vorming en het in stand houden van een goede weerstand en de vorming van het bindweefsel. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een trage wondgenezing. Ook scheurbuik, een aandoening die duidt op een ernstig en langdurig tekort aan vitamine C, kan hiertoe gerekend worden. Scheurbuik gaat gepaard met stijve of pijnlijke ledematen en zowel inwendige als uitwendige bloedingen, als gevolg van een tekort aan collageen. Bijvoorbeeld aan de huid of aan het tandvlees. Vitamine C zit vooral in groente, fruit en aardappelen.

Waar zit de meeste vitamine C in:
1. Paprika
2. Zwarte bessen
3. Spruiten
4. Peterselie
5. Boerenkool
6. Kiwi
7. Aardbeien
8. Peulen
9. Rode kool
10. Spinazie
(Bron: Juglen Zwaan)

Koop (alles) biologisch, zonder pesticiden, dan heb je geen gifstoffen. Vul dagelijks aan met een supplement dat 100% pure natuurlijke vitamine C bevat en GEEN synthetische vul-, hulp-, kleurmiddelen. (Geen (l-) ascorbinezuur)

Vitamine C
Vitamine C heeft bewezen effecten op verschillende aspecten van onze gezondheid:

  • Weerstand: Ondersteunt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten en infecties.
  • Energie: Draagt bij aan het vrijmaken van natuurlijke energie in je lichaam, waardoor vermoeidheid wordt verminderd.
  • Zenuwstelsel: Ondersteunt hersen- en zenuwfuncties die van belang zijn voor concentratie en geheugen.
  • Antioxidante werking: Beschermt je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

(Bron: IVG)

 

Stress en tekorten

 

De impact van stress op ons welzijn
In onze moderne samenleving worden we dagelijks geconfronteerd met verschillende factoren. Van werkgerelateerde druk tot persoonlijke uitdagingen. Daarom is het van belang om bewust te zijn hoe stress ons beïnvloedt en welke stappen we kunnen nemen om de effecten te neutraliseren. Supplementen kunnen je ondersteunen bij stressmanagement met als doel een gebalanceerder leven te leiden.Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Korte episodes van stress kunnen ons helpen om te gaan met druk en deadlines, maar langdurige stress kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Van verhoogde bloeddruk tot slaapproblemen en verminderde immuniteit, de effecten van langdurige stress zijn veelomvattend en kunnen een negatieve invloed hebben op zowel onze fysieke als mentale gezondheid.

Tips voor stressbeheersing
Er zijn verschillende levensstijlstrategieën die kunnen helpen bij het beheersen van stress:

  • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of meditatie, kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust om het lichaam de tijd te geven om te herstellen van stressvolle situaties.

De rol van supplementen bij stressmanagement
Gelukkig zijn er verschillende supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van ons lichaam tijdens stressvolle periodes en het bevorderen van ontspanning en welzijn.

  • Vitamine C: Tijdens stressperiodes kan de behoefte aan vitamine C toenemen. Hoewel het geen directe rol speelt in stressbeheersing, kan het innemen van vitamine C-supplementen helpen om te voldoen aan deze verhoogde behoefte, vooral als het lastig is om voldoende vitamine C uit voeding te halen. [Lees verder over vitamine C…]
  • Magnesium: Tijdens inspanning en stress kan de behoefte aan magnesium toenemen. Extra magnesium kan dan gunstig zijn voor ontspanning en stressbeheersing. [Lees verder over magnesium…]
  • Antioxidanten: In stresssituaties neemt de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam toe. Antioxidanten helpen om het lichaam te beschermen tegen deze vrije radicalen, waardoor een betere bescherming ontstaat. [Lees verder over antioxidanten…] of [kom meer te weten over de ORAC waarde…]

(Bron: IVG)

Toxicoloog, wat is dat?

Toxicologie

Wat is “Toxicologie” of een toxicoloog?
Dat is de leer, kennis van alle giftige stoffen. Nou ik ben al aardig op weg om mij Toxicoloog te noemen. 

De meeste fabrikanten van voeding en voedingssupplementen letten niet op de “giftige” stoffen. Het productieproces moet snel, gemakkelijk en goedkoop zijn. Tijdens mijn orthomoleculaire opleiding tot therapeut heb ik hier geen uitleg over gehad. Terwijl ik inmiddels weet hoe belangrijk dit is.  

Klein maar fijn.

Een “spore” element is vaak nog kleiner dan een zandkorrel. Vele spore elementen zitten niet meer in de bodem en dus ook niet meer in onze voeding. Denk aan selenium, zink, koper enz. Dit zul je “moeten” aanvullen middels een supplement. Als je erachter komt dat je een “spore” element nodig hebt om honderden processen in het lichaam “aan” te zetten. Dan is dat niet zomaar iets. In een capsule zit ter grootte van een “zandkorrel” een spore element en de rest is aangevuld met chemische, synthetische, giftige additieven, dan word je er pas bewust van de hoeveelheid gif die je dan dagelijks binnen krijgt. Ik kies er dus voor om een supplement te gebruiken, waarbij de capsule opgevuld is met 100% natuurlijke “superfoods” in plaats van synthetische additieven. Een superfood zit vol met vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. (plantenstoffen). 

“Wist je dat we per jaar gemiddeld z’on 800 gram aan toxische stoffen binnenkrijgen?”

Opslag van toxinen.

Toxinen worden door het lichaam opgeslagen in ons vetweefsel. Dus hoe meer vetweefsel, des te meer opslagmogelijkheden. Ook onze hersenen bestaan uit vetweefsel. De toxinen worden door middel van NANO technologie zo klein gemaakt dat het gemakkelijk in onze hersenen terecht komt. Hierdoor wordt het hersenweefsel in de loop der jaren steeds meer vergiftigd en aangetast. De kans op neurodegeneratieve ziektes wordt vergroot. (Denk aan parkinson, alzheimer, autisme, enz.) Wist je dat deze ziektes niet alleen bij ouderen, maar steeds meer op jongere leeftijden zich kunnen ontwikkelen. (De jongste parkinson patiënt is een baby)

Conservering.

Hoe langer de voeding “goed” blijft des te meer bewerkingen en additieven eraan zijn toegevoegd. Conserveringsmiddelen als citroenzuur, ascorbinezuur zijn genetisch gemanipuleerde schimmels. De aspergillus niger is een zwarte schimmel, ook wel de “dood” genoemd, is een van de meest voorkomend conserveringsmiddel. Het groeit onbeperkt en snel en is zeer goedkoop. Deze schimmel is zuur en werkt ook verzurend voor het lichaam.

“Hoe zuurder het lichaam is, des te meer klachten, problemen en ziektes er ontstaan.”

In bijna alle kant-en-klaar voeding kun je het vinden. Om de PH waarde omhoog te brengen naar alkalisch, wordt de schimmel 72 uur verhit. Dat noemt men “bufferen”. Citroenzuur is dus iets anders dan citroensap. 

Witmaker in producten.

Sinds 2021 is titanium dioxide (E171) als kankerverwekkende stof bevonden door de EFSA. (Bron https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive ).  Waar zit titanium dioxide in? Voedingssupplementen, medicatie, zonnebrandcrème, tandpasta en andere producten om het product wit te maken.

Er zijn nog meer (mogelijk) kankerverwekkende stoffen in onze voeding en voedingssupplementen. Zoals: silicium dioxide, microcrystallijne cellulose, magnesium stearaat, CMS-na, sucralose, aspartaam, propylgallaat, polysorbaat 80 en zo kunnen we nog even doorgaan. Er wordt op deze stoffen door de EFSA niet gehandhaafd. Maar ik vermijd ze. 

Verschillende benamingen.

Het lastige is dan ook nog dat er steeds nieuwe benamingen worden bedacht voor vele toxische stoffen. Als we E621 bekijken, dan komt er een hele waslijst aan verschillende benamingen: Vetsin, MSG, Monoglutamaat zout, Mononatriumglutamaat, gistextract, specerijen, aroma’s, smaakversterker, moutextract, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olieën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, monokaliumglutamaat enz.

En wat doet die E621 dan?

Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) stof en het heeft een eetlustverhogende werking omdat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) ontregeld. Dit hormoonsysteem regelt namelijk de honger- en verzadigingscentrum. E621 verbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen niet meer het sein ‘vol’ krijgen van de maag en we blijven eten. Mononatriumglutamaat doet dus de eetlust toenemen, zonder dat het lichaam voedsel nodig heeft. Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is wat de voedingsindustrie graag wil. Meer honger is meer  eten, is meer eten kopen, is meer geld. En geld is het enige wat telt, er is geen moreel besef bij deze producenten anders zouden ze op zijn minst E621, en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen en dan kan. Want in de biologische winkel kom je het niet tegen.

Nog meer bijwerkingen van E612.

Daarnaast onttrekt E621 het vocht uit de hersenen. Hierdoor ontstaat er hoofdpijn en een verminderende werking van de hersenen. Ook de bacteriën in de darmen worden verstoord door deze stof. Kortom op verschillende plekken in het lichaam ontstaat er een verstoring. 

Kleurstoffen.

Kleurstoffen zijn vaak ook chemisch gemaakt en meestal schadelijk voor het lichaam. Eet dus zoveel als mogelijk puur, onbewerkt en zonder gewasbescherming. Gewasbescherming is een mooi woord voor pesticiden. Als de insecten ervan dood gaan, wat doet het dan met onze dieren en met ons? Vermijd de E nummers en bereid de voeding zelf, zonder pakjes en zakjes. 

Wat zijn dan nog meer manieren om toxinen binnen te krijgen?

Via de huid, de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Het drinkwater is bevuilt met o.a. medicijnresten, de uitstoot van auto’s, vliegtuigen zorgen ervoor dat we steeds meer cadnium, aluminium, barium en andere giftige stoffen binnenkrijgen. In de meeste deodorant zit nog steeds aluminium en wordt chemisch gemaakt. Lotions, shampoo, crème’s enz. Denk ook aan brandwerende en -vertragende chemische stoffen op kleden, meubels, gordijnen. 

Nu begrijp je wel dat je gemiddeld zo’n 800 gram aan toxische stoffen per jaar binnenkrijgt. En ben je zwanger? Geef je borstvoeding of heb je een kinderwens? Laat je dan informeren. 

Preventie is belangrijk. Wees bewust en alert wat je gebruikt en eet. Daarnaast is het ontgiften van die schadelijke stoffen net zo belangrijk. Wil je weten wat jouw toxische belasting is? Maak een afspraak bij Alotz om het te meten!

Biologisch eigenlijk heel logisch

Wist je dat …

… je per jaar gemiddeld 800 gram aan toxines binnenkrijgt?
… er geen onderzoeken worden gedaan, wat er gebeurt als meerdere pesticiden worden vermengt?
… er jaarlijks een “Dirty Dozen” wordt uitgebracht? (Huh? wat is dat?)
… je op meerdere plekken, biologische groente en fruitpakketten kunt kopen?
… pesticiden insecten doodmaken? (Wat doet dat dan met jou?)
… je via de huid, luchtwegen en via de mond (voeding en drank) toxines binnenkrijgt?
… veel E nr’s slecht voor de gezondheid zijn? (ook al zijn ze “goedgekeurd”)
… het drinkwater vervuild is met o.a. medicijnresten, gifstoffen, chemicaliën, hormoonverstoorders, kankerverwekkende stoffen …?

Tja zo kan ik nog wel even doorgaan…
De “goede” bacteriën in onze darmen hebben het zwaar met al die giftige stoffen. En niet alleen onze darmen, maar ook de lever. De lever breekt toxines af, echter zijn er tegenwoordig zoveel verschillende stoffen. Dat de lever overuren maakt. Daarnaast heeft de lever het “druk” met andere processen, zoals: enzymen maken, spijs- en emotionele vertering, stress …

Het is dus beter om biologische voeding en drank te nuttigen. Dat is een flinke belasting minder.

Als toxines insecten en andere dieren ziek en zelfs doodmaken, is dat voor de mens ook niet goed. DNA structuren kunnen veranderen, omdat de celdeling “fouten” krijgt. Als deze “foute” cellen niet opgeruimd worden, kunnen er tumoren ontwikkelen.

Wat is dan die Dirty Dozen? Dat zijn de 12 meest “bevuilde” groente en fruit die we ZEKER biologisch willen nuttigen.

  1. Aardbeien
  2. Spinazie
  3. Boerenkool
  4. Nectarines
  5. Appels
  6. Druiven
  7. Paprika’s
  8. Kersen
  9. Perziken
  10. Peren
  11. (Bleek) selderij
  12. Tomaten

Daarnaast alles dat in de grond “groeit” is beter om ook biologisch te kopen. (Denk aan aardappelen, uien)

Vitamine D


Wat een heerlijke zonnige vakantie hebben wij gehad. Heb jij ook voldoende vitamine D kunnen opnemen via de huid? Of toch niet? Ben je verbrand geweest door de zon?

Zomer 2022 was veel zon en te veel droogte.  In ieder geval in Nederland. Wij zijn in Oostenrijk op vakantie geweest en daar was de natuur groen. Dat komt omdat het daar ’s nachts goed afkoelt en omdat het daar ook af en toe heeft geregend.  

De Zon, hij is er altijd, maar soms speelt hij verstoppertje achter de wolken. In de zomermaanden juni, juli en augustus kunnen we vitamine D3 uit het zonlicht opnemen… Mits we minimaal 20 minuten in de zon gaan zitten met een 75% ontbloot lichaam. In zwembroek en bikini zeg maar. Zonder zonnebrandcrème, want factor 8 zorgt er al voor dat de huid geen zonlicht kan absorberen om de D3 aan te kunnen maken. 
Na de zomermaanden, wanneer de “R” in de maand zit kunnen we in Nederland niet meer via zonlicht de D3 omzetten. (De zon staat dan namelijk onder een andere hoek, waardoor er een andere breking is van het licht.)

Vitamine D is eigenlijk een hormoon, een steroïde hormoon dat uit cholesterol wordt gemaakt als je huid aan de zon wordt blootgesteld. Daarom wordt vitamine D wel de ‘zonneschijn’ vitamine genoemd. Maar blootstelling aan de zon is vaak niet genoeg, waardoor het nodig is dat mensen er meer van uit hun voeding halen (of uit supplementen).

Het is belangrijk om vitamine D binnen te krijgen, want vitamine D is absoluut essentieel voor een optimale gezondheid. Helaas komt maar in een paar voedingsmiddelen een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine voor – bijna iedereen heeft dan ook een tekort aan vitamine D. 

Dus de “R” in de maand is aanvullen met vitamine D3.
Welke D3 is dat het beste? In ieder geval een natuurlijke D3 zonder “Troep”, dus geen additieven, hulpstoffen, smaak- of kleurstoffen. Dit kan zijn uit wolvet (lanoline) of uit korstmos. De vitamine D3 uit korstmos is ook nog eens vegan. 
En hoe zit het dan met D2? Vitamine D2 moet door het lichaam nog worden omgezet naar D3, dus dat kost energie en het lichaam moet het proces ook nog “goed” kunnen doen. Daarnaast zit er vaak een slechte vulstof bij de D2 druppels dat slecht is voor onze gezondheid. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact op. 

Waar zit vitamine D nog meer in?

Slechts weinig voedingsmiddelen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid van vitamine D3.
Hieronder vind je de vitamine D3-gehaltes van enkele voedingsmiddelen:

voedingsmiddel % dagelijkse hoeveelheid
kabeljauwlevertraan, 1 eetlepel 227%
zalm, gekookt, 85 g 75%
tonijn uit blik, op water, 85 g 26%
runderlever, gekookt, 85 g 7%
1 groot ei (D zit in de dooier) 7%
1 sardine uit blik, op olie, afgegoten 4%

Wist je dat….
Wist je dat: je alleen in de drie zomermaanden vitamine D uit zonlicht kunt halen? Dat de halfwaardetijd van vitamine D, 21 dagen telt? Dat als je een zonnebrandcrème gebruikt vanaf factor 7 of hoger je GEEN vitamine D meer uit de zon kunt halen?

Wist je dat….
Als je verbrand bent door de zon, je extra D3 nodig hebt om de ontstekingen in de huid terug te brengen.

Wist je dat….
Er ook een D3 voor kids te koop is? Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Indien jouw kind geen capsules kan doorslikken, kan je de inhoud van de capsule mengen door de voeding. Neem contact op voor advies welke D3 je het beste kunt gebruiken.

Wist je dat….
Er in voeding ook vitamine D zit? 

Wist je dat…
Er schadelijke stoffen in de meeste zonnebrandcrèmes zitten. (Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Alotz)

Vitamine D3 welke ondersteuning voor het lichaam… 
-verhoogt de calciumopname in de botten 
-draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed 
-speelt een rol bij het behouden van sterke spieren 
-gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vitamine D te gebruiken ter versterking van de botten 
-draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen

(Goed gekeurd door de EFSA)

Vermoeidheid stijfheid pijn denk aan ziekte van Lyme

Vermoeidheid, stijfheid in spieren of gewrichten, pijn denk aan ziekte van Lyme en co-infecties als mogelijke oorzaak.

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM is het aantal mensen met Lyme de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd.

“Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.”
(Bron: RIVM)

Het lastige is dat de symptomen soms moeilijk te herkennen zijn en veel op andere klachten, stoornissen, ziektes lijken. Zo kun je maanden of zelfs jaren met onverklaarbare klachten en pijntjes rondlopen. Of je krijgt een “onjuiste” diagnose, zoals het CVS, MS of Fibromyalgie. Als je hooggevoelig bent, denk je misschien dat het daaraan ligt. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt is groter is als je hooggevoelig bent. Het is dus belangrijk om de ziekte van Lyme als mogelijke oorzaak te onderzoeken. Als orthomoleculair therapeut en Lyme hersteltherapeut vertel ik je meer hierover.

Multisysteemziekte

Net als Lyme is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) een zogeheten multi-systeemziekte, waarbij alle systemen in het lichaam ontregeld kunnen zijn. Je kunt naast vermoeidheid last hebben van hormonale klachten, stemmingswisselingen,  een verstoorde nachtrust en problemen met de spijsvertering. Wanneer geen andere oorzaak wordt gevonden, kan de diagnose CVS gesteld worden. Als je ook nog spier- en gewrichtsklachten hebt, is Fibromyalgie meestal de diagnose.  Het lastige is wanneer je bloedwaardes geen bijzonderheden aantonen, dan doet de arts vaak geen verder onderzoek. Er valt niets aan te tonen, en je wordt naar huis gestuurd. Maar jij voelt je alsnog uitgeput. Wat nu?

De oorzaak kan de ziekte van lyme zijn.

Het is nog lang niet bij iedereen bekend dat de lymebacterie ook chronische vermoeidheid kan veroorzaken. Je kunt denken aan de bekende lymebacterie Borrelia Burgdorferi, maar inmiddels zijn in Nederland ook andere bacteriestammen actief. Helaas wordt er regulier nog niet op deze nieuwe stammen getest. En bovendien is het niet alleen de teek die de lymebacterie kan overdragen. Ook andere insecten zoals muggen, horzels, spinnen, vlooien en luizen kunnen de boosdoener zijn. Daarnaast is Lyme seksueel overdraagbaar en via bloedtransfusies overdraagbaar. Een zwangere vrouw kan de infectie ook overdragen op haar kindje. Als je worstelt met chronische klachten, kan het geen kwaad te onderzoeken of deze wellicht door de lymebacterie worden veroorzaakt. Want wist je dat 80% van de mensen met fibromyalgie of chronische vermoeidheid de ziekte van Lyme betreft? 

Co-infecties en opportunistische infecties

Veel teken zijn besmet met verschillende stammen van de lymebacterie die jou kunnen besmetten, waardoor jij de ziekte van Lyme oploopt. Maar naast deze verschillende stammen brengt de teek minstens 2 andere bacteriën, virussen en/of parasieten over. Deze veroorzaken iets wat we co-infecties noemen. Op dit moment draagt de teek meer dan 270 potentiële co-infecties in zich. Het is ook mogelijk dat je klachten door een oude infectie worden veroorzaakt die opnieuw opspeelt omdat je afweersysteem is verzwakt. Dit noemen we opportunistische infecties. Een aantal bekende opportunistische infecties is Pfeiffer en Candida. Het is verstandig om te onderzoeken of de oorzaak van je klachten bij co-infecties of zogeheten opportunistische infecties ligt. Ik kan je hierbij ondersteuning bieden.

“Wist je dat 95% van de 5 jarigen de ziekte van Pfeiffer (Ebstein Barr) heeft doorgemaakt?”

Hooggevoeiligheid

Als je hooggevoelig bent, kan het zijn dat je je klachten aan die eigenschap toeschrijft. Maar wist je dat juist hooggevoelige mensen extra gevoelig zijn voor Lyme?  Een mogelijke oorzaak van je hooggevoeligheid is namelijk dat je lijf afgesteld staat op nor-adrenaline. Met andere woorden op de alerte overlevingsstand. Je lichaam reageert altijd met een overlevingsstand wanneer je (traumatische) stress ervaart, om het lichaam te beschermen. Stress tijdens de zwangerschap, de geboorte, of vroeggeboorte, keizersnede of gelegen in een couveuse kunnen allemaal het lichaam in de nor-adrenalinestand zetten. Je wordt dan geboren met een systeem dat (te) alert/gevoelig is afgesteld. Natuurlijk kun je ook door latere gebeurtenissen in je leven in deze overlevingsstand terechtkomen. Vaak geldt wel: hoe eerder in je leven de stress is ontstaan, des te heftiger je klachten zijn. Als je merkt dat je systeem nu moeilijk of niet tot rust komt, bestaat er een kans dat je lijf is blijven hangen in een traumatische stresservaring.

Uitputting van het lichaam

Als je bent “voorgeprogrammeerd” op nor-adrenaline, werkt je lijf vaak op suikerverbranding en vraagt het om veel snelle koolhydraten. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo ben je vatbaarder voor ziektes als je lijf altijd in de overlevingsstand staat. Stress is funest voor lichaam en geest. Ieder moment zou die sabeltandtijger tevoorschijn kunnen komen. Je mag dus niet ontspannen want dan word je ‘opgevreten’, denkt jouw lijf. Andere lichaams- en celprocessen krijgen te weinig aandacht. (denk aan de schildklier, sexuele hormonen enz.) Daarnaast raakt het afweersysteem uitgeput en je wordt vatbaarder voor ziektes. Zo ligt ook de ziekte van Lyme op de loer.

 

Vetverbranding

–> L-carnitine
Bij de echte carnivoor loopt het water al in de mond bij het zien van vlees, terwijl bij de vegetariër een ander gevoel opkomt.
L-carnitine is een belangrijke speler in de vetverbranding. Waar komt dit aminozuur het meeste in voor? Hieronder staat een overzicht.

  1. Lam – 190 mg per 100 gram
  2. Biefstuk – 95 mg per 100 gram
  3. Gehakt – 94 mg per 100 gram
  4. Varkensvlees – 27,7 mg per 100 gram
  5. Bacon – 23,3 mg per 100 gram
  6. Tempé – 19,5 mg per 100 gram
  7. Kabeljauw – 5,6 mg per 100 gram
  8. Kipfilet – 3,9 mg per 100 gram
  9. Amerikaanse kaas – 3,7 mg per 100 gram
  10. Volle melk – 3,3 mg per 100 gram

Zoals je hierboven ziet, is er helaas veel voeding die niet gezond voor ons is. Vlees met name varkens- en rundvlees en koeienmelk zijn zeer belastend voor het lichaam. Er kunnen o.a. ontstekingsstoffen ontstaan in de darmen. Vandaar dat het beter is om L-Carnitine aan te vullen met een supplement. Echter wel van een goede natuurlijke kwaliteit en in de juiste verhouding.
Het stimuleren van de vetverbranding is een positief effect van dit aminozuur (eiwit) Daarnaast kan het ook spierherstel ondersteunen.

–> Gist.
Gewichtsbeheersing is het resultaat van de balans tussen energie-inname en energieverbruik. Het ingrediënt DNF-10 bevordert gewichtsverlies door regulering van de mediatoren van verzadiging, dat bewijzen verschillende klinische onderzoeken.

DNF-10 is een op voedsel gebaseerd ingrediënt verkregen uit een screening van peptiden met een klein molecuulgewicht na proteolyse van saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae (biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist) is de meest gebruikte gist. De gist wordt gebruik voor het fermenteren van koolhydraten. Studies bewijzen dat DNF-10 het gevoel van verzadiging verbetert en de voedselinname vermindert.

Resultaten onderzoek

De belangrijkste resultaten van de dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde klinische onderzoeken met in totaal 134 proefpersonen:

  • Aanzienlijk vermindering van de calorie-inname vanaf de eerste week.
  • Aanzienlijk gewichtsverlies na de eerste maand.
  • Gewichtsverlies door vetmassa.
  • Buikvet aanzienlijk verminderd.
  • Tailleomvang verminderd met 5 cm.

Na twee maanden DNF-10 te hebben ingenomen, dacht 80% van de proefpersonen overdag minder aan eten dan aan het begin van de suppletie. Ook verminderden de proefpersonen hun calorie-inname na twee maanden met 600 calorieën per dag.

(Bron: https://www.whatsbehindthedots.com/dnf-10-bevordert-gewichtsverlies/)

 

–> Grapefruit, bloedsinaasappel en sinaasappel. 

Deze heerlijke citrusvruchten kunnen het lichaam ondersteunen om vetverbranding aan te zetten. Er zitten o.a. plantenstoffen, vitamines en vezels in. Zeer belangrijk voor het lichaam.

Gebruik je cholesterol verlagen de medicatie? Vermijd dan de grapefruits.

Eethormonen

Ghreline en Leptine…. twee “eet” hormonen.
Ghreline zorgt ervoor dat we “honger” hebben, zin in eten. Fabrikanten spelen hier graag op in. Het additief E621 wordt in bijna alle kant-en-klare producten toegevoegd. Mensen die deze producten eten blijven dus honger hebben. Er zijn meer dan 20 verschillende benamingen voor E621. De fabrikanten zoeken steeds een nieuwe naam voor dezelfde stof om het E-nummer toch in het product te krijgen.

“Een aantal benamingen zijn: E621, specerijen, aroma, MSG, monoglutamaat, vetsin, gistextract, moutextract en nog veel meer. “

Waar zit het dan in? Koekjes, snoep, chips, bitterballen, noodles, ijsjes enz.
Eet dus puur en maak zelf de maaltijden klaar.

En hoe zit het dan met Leptine?
Leptine zorgt voor het verzadigingsgevoel in het lichaam. Vetcellen maken o.a. Leptine aan. Echter als het lichaam te veel vetcellen heeft wordt het lichaam resistent (minder gevoelig) voor leptine en treedt er geen verzadigingsgevoel op. Dus blijven we eten. Geen rem!
Hormonen gaan van de cellen naar de hersenen. Als de hormonen verstoord zijn en een resistentie zijn dan is het metabolisme uit balans. Hierdoor ontstaat o.a. overgewicht of ondergewicht. Balans in het lichaam is belangrijk.

Hoe kunnen wij dit ondersteunen om het op te lossen?
-Ga nuchter bewegen.
-12-16 uur vasten. (18:00 laatste maaltijd – 10:00 volgende dag weer een maaltijd)
-Gist supplement (DNF-10)

Co enzym Q10

“We gaan met z’n allen Q10en” 
In de jaren 1980 en 1990 werd er veel marketing gedaan over Q10. Wat is Q10? Wat zijn de functies?

Set of human body and anatomy illustration <a href=’https://www.freepik.com/vectors/bone’>Bone vector created by brgfx – www.freepik.com</a>

Q10 is eigenlijk “co-enzym Q10” de actieve vorm is Ubiquinol. Ubiquinol is afgeleid van het woord Ubiquitous en dat betekend: “Die overal bestaat of wordt aangetroffen.” Dus co-enzym Q10 is in elke cel en in elk deel van het lichaam. Lees verderop voor de functies.  Ubiquinol is geen vitamine maar een co-enzym dat in 1957 werd ontdekt door Fred L. Crane. Het is een lichaamseigen antioxidant en beschermd de cel. Het is ook een co-factor in verschillende belangrijke omzettingsstappen in de cel, met name bij de energie omzetting.

Het komt in grootste hoeveelheden voor in:

  • hart
  • lever
  • spieren
  • hersenen
  • alvleesklier
  • zenuwstelsel

Veel vitaminen zijn een voorloper van een co-enzym. Een co-enzym maakt dat een enzym een chemische reactie kan laten plaatsvinden. Als een soort kettingreactie werken deze processen. Je kunt je voorstellen als er bepaalde componenten niet of nauwelijks aanwezig zijn, dat deze ketting verbroken wordt. Een co-enzym functioneert in de cel als een aan/uit schakelaar.
Een aantal kerngegevens op een rij:

  • Ubiquinol is in vetoplosbaar (liefst gecombineerd met omega 3)
  • dierlijke bronnen: orgaanvlees, vette vis en gevogelte
  • plantaardige bronnen: noten en donkergroene bladgroente [met name broccoli, spinazie en sojabonen]
  • kan behoefte aan bloedsuiker verlagende een bloeddruk verlagende medicatie verlagen
  • 150 mg Ubiquinol (actieve vorm)= 1200 mg Ubiquinon (geoxideerde vorm) [6-10x hogere biologische beschikbaarheid met actieve vorm]
  • statines, betablokkers, anticonceptiepil, diuretica hebben een afbrekende werking op aanmaak Q10
  • Hoe meer oxidatieve stress, des te lager de ratio tussen ubiquinon en ubiquinol.
  • Ubiquinol van Kaneka heeft een GRAS status. (generally recognised as safe)
  • Een lagere dosering ubiquinol omdat het een actieve vorm is.

De functies van Co-enzym Q10, Ubiquinol:

  • regulerend effect op het hart
  • energie in de mitochondriën (hart, spier, nier, lever)
  • Verbetering doorlaatbaarheid celmembranen
  • ontstekingsremmend
  • weerstand ondersteunend (verhogend)
  • verminderen bijwerkingen chemokuren en andere medicatie
  • zenuw beschermend
  • ondersteuning van de leverfunctie
  • verbetert prestatievermogen bij sport
  • in het lichaam vooral gebonden aan LDL
  • tegen vermoeidheid (muizen studie ubiquinol 150% toename tijdsduur rennen in het rad, ubiquinon 60% toename tegenover geen Q10 toevoeging = lichte afname. bron: nutranews.org)
  • huidbescherming tegen de zon, UV schade
  • ondersteuning fysieke activiteit (voorkoming blessures, vermindert ontstekingen en melkzuurniveau’s, verbetert atletische prestaties en stimuleert spierherstel
  • remming van aderverkalking
  • Q10 + selenium halveren het risico op hartaanval (onderzoek zweden Linköping)
  • herstel hart-long patienten na reanimatie (leichster ziekenhuis UK)
  • Paradontitis vaak tekort aan Q10, kans op beroerte ook groter
  • beïnvloeding genexpressie (aan/uitzetten, protocollen van DNA)

Factoren die CoQ10 verlagen in voeding:

  • conserveringsmethoden
  • Kunstmatige vervroegde rijping (gas)
  • Langdurige opslag
  • Industriële verwerkingsmethoden
  • Verkeerde behandeling thuis (te lang koken, bakken leidt tot 14%-31% verlies)
  • en ook het gebruik van medicatie. (statines, betablokkers, anticonceptiepil, diuretica)
  • en de leeftijd, na de 35 jaar enorme afname eigen aanmaak Q10

Wanneer gebruik je Q10 als supplement?:

  • dyslipidemie
  • hypertensie (hoge bloeddruk)
  • endotheeldisfunctie
  • atheroslerose
  • hartfalen
  • cardiomyopathie
  • metaboolsyndroom &diabetes
  • chronische laaggradige ontstekingen
  • MS
  • niet-alcoholische leververvetting
  • neurodegeneratieve aandoeningen
  • verminderde vruchtbaarheid
  • autisme
  • fibromyalgie
  • CVS
  • migraine
  • nierziekten en leverziekten
  • astma
  • oogproblemen
  • kanker
  • traumatisch hersenletsel
  • langdurige stress
  • (top) sporters
  • anti-ageing
  • mensen die vegetarisch zijn…

ZONDER COQ10 IN DE CEL = CELDOOD!

Keuze vrij bij mij

Iedereen is welkom

Alotz is op het platform Keuze vrij bij mij aangesloten.

Hét platform voor alle aanbieders waar iedereen altijd welkom is!

Alotz

keuzevrijbijmij.nl wordt / is hét digitale platform waarop jij makkelijk aanbieders vindt waar je altijd welkom bent, ook zonder test of vaccin. Wil jij ook in vrijheid blijven leven? 

De testsamenleving en het coronapaspoort dreigen realiteit te worden. Straks word jij niet meer toegelaten tot evenementen, zorgverleners, winkels en andere publieke gebouwen als je niet bent getest of gevaccineerd. Net als jij zijn wij vóór vrije keuze rond lichaam en gezondheid.

Vrij leven zonder test of vaccin

keuzevrijbijmij.nl gaat ervoor zorgen dat jij straks, ook zonder test of vaccinatie, toegang blijft houden tot de diensten en producten die jij nodig hebt om een fijn leven te leiden.

Door vraag en aanbod samen te brengen zorgen wij voor voldoende mogelijkheden om producten en diensten aan te bieden en af te nemen. Dit helpt ons om samen in vrijheid te blijven leven.

Meld je nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuws, ideeën, recepten en nog veel meer!
Als cadeau… een gratis ebook!

Stuur een WhatsApp bericht