Kerkveld 67, 5388 RH Nistelrode

Toxicoloog, wat is dat?

Toxicologie

Wat is “Toxicologie” of een toxicoloog?
Dat is de leer, kennis van alle giftige stoffen. Nou ik ben al aardig op weg om mij Toxicoloog te noemen. 

De meeste fabrikanten van voeding en voedingssupplementen letten niet op de “giftige” stoffen. Het productieproces moet snel, gemakkelijk en goedkoop zijn. Tijdens mijn orthomoleculaire opleiding tot therapeut heb ik hier geen uitleg over gehad. Terwijl ik inmiddels weet hoe belangrijk dit is.  

Klein maar fijn.

Een “spore” element is vaak nog kleiner dan een zandkorrel. Vele spore elementen zitten niet meer in de bodem en dus ook niet meer in onze voeding. Denk aan selenium, zink, koper enz. Dit zul je “moeten” aanvullen middels een supplement. Als je erachter komt dat je een “spore” element nodig hebt om honderden processen in het lichaam “aan” te zetten. Dan is dat niet zomaar iets. In een capsule zit ter grootte van een “zandkorrel” een spore element en de rest is aangevuld met chemische, synthetische, giftige additieven, dan word je er pas bewust van de hoeveelheid gif die je dan dagelijks binnen krijgt. Ik kies er dus voor om een supplement te gebruiken, waarbij de capsule opgevuld is met 100% natuurlijke “superfoods” in plaats van synthetische additieven. Een superfood zit vol met vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. (plantenstoffen). 

“Wist je dat we per jaar gemiddeld z’on 800 gram aan toxische stoffen binnenkrijgen?”

Opslag van toxinen.

Toxinen worden door het lichaam opgeslagen in ons vetweefsel. Dus hoe meer vetweefsel, des te meer opslagmogelijkheden. Ook onze hersenen bestaan uit vetweefsel. De toxinen worden door middel van NANO technologie zo klein gemaakt dat het gemakkelijk in onze hersenen terecht komt. Hierdoor wordt het hersenweefsel in de loop der jaren steeds meer vergiftigd en aangetast. De kans op neurodegeneratieve ziektes wordt vergroot. (Denk aan parkinson, alzheimer, autisme, enz.) Wist je dat deze ziektes niet alleen bij ouderen, maar steeds meer op jongere leeftijden zich kunnen ontwikkelen. (De jongste parkinson patiënt is een baby)

Conservering.

Hoe langer de voeding “goed” blijft des te meer bewerkingen en additieven eraan zijn toegevoegd. Conserveringsmiddelen als citroenzuur, ascorbinezuur zijn genetisch gemanipuleerde schimmels. De aspergillus niger is een zwarte schimmel, ook wel de “dood” genoemd, is een van de meest voorkomend conserveringsmiddel. Het groeit onbeperkt en snel en is zeer goedkoop. Deze schimmel is zuur en werkt ook verzurend voor het lichaam.

“Hoe zuurder het lichaam is, des te meer klachten, problemen en ziektes er ontstaan.”

In bijna alle kant-en-klaar voeding kun je het vinden. Om de PH waarde omhoog te brengen naar alkalisch, wordt de schimmel 72 uur verhit. Dat noemt men “bufferen”. Citroenzuur is dus iets anders dan citroensap. 

Witmaker in producten.

Sinds 2021 is titanium dioxide (E171) als kankerverwekkende stof bevonden door de EFSA. (Bron https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive ).  Waar zit titanium dioxide in? Voedingssupplementen, medicatie, zonnebrandcrème, tandpasta en andere producten om het product wit te maken.

Er zijn nog meer (mogelijk) kankerverwekkende stoffen in onze voeding en voedingssupplementen. Zoals: silicium dioxide, microcrystallijne cellulose, magnesium stearaat, CMS-na, sucralose, aspartaam, propylgallaat, polysorbaat 80 en zo kunnen we nog even doorgaan. Er wordt op deze stoffen door de EFSA niet gehandhaafd. Maar ik vermijd ze. 

Verschillende benamingen.

Het lastige is dan ook nog dat er steeds nieuwe benamingen worden bedacht voor vele toxische stoffen. Als we E621 bekijken, dan komt er een hele waslijst aan verschillende benamingen: Vetsin, MSG, Monoglutamaat zout, Mononatriumglutamaat, gistextract, specerijen, aroma’s, smaakversterker, moutextract, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olieën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, monokaliumglutamaat enz.

En wat doet die E621 dan?

Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) stof en het heeft een eetlustverhogende werking omdat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) ontregeld. Dit hormoonsysteem regelt namelijk de honger- en verzadigingscentrum. E621 verbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen niet meer het sein ‘vol’ krijgen van de maag en we blijven eten. Mononatriumglutamaat doet dus de eetlust toenemen, zonder dat het lichaam voedsel nodig heeft. Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is wat de voedingsindustrie graag wil. Meer honger is meer  eten, is meer eten kopen, is meer geld. En geld is het enige wat telt, er is geen moreel besef bij deze producenten anders zouden ze op zijn minst E621, en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen en dan kan. Want in de biologische winkel kom je het niet tegen.

Nog meer bijwerkingen van E612.

Daarnaast onttrekt E621 het vocht uit de hersenen. Hierdoor ontstaat er hoofdpijn en een verminderende werking van de hersenen. Ook de bacteriën in de darmen worden verstoord door deze stof. Kortom op verschillende plekken in het lichaam ontstaat er een verstoring. 

Kleurstoffen.

Kleurstoffen zijn vaak ook chemisch gemaakt en meestal schadelijk voor het lichaam. Eet dus zoveel als mogelijk puur, onbewerkt en zonder gewasbescherming. Gewasbescherming is een mooi woord voor pesticiden. Als de insecten ervan dood gaan, wat doet het dan met onze dieren en met ons? Vermijd de E nummers en bereid de voeding zelf, zonder pakjes en zakjes. 

Wat zijn dan nog meer manieren om toxinen binnen te krijgen?

Via de huid, de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Het drinkwater is bevuilt met o.a. medicijnresten, de uitstoot van auto’s, vliegtuigen zorgen ervoor dat we steeds meer cadnium, aluminium, barium en andere giftige stoffen binnenkrijgen. In de meeste deodorant zit nog steeds aluminium en wordt chemisch gemaakt. Lotions, shampoo, crème’s enz. Denk ook aan brandwerende en -vertragende chemische stoffen op kleden, meubels, gordijnen. 

Nu begrijp je wel dat je gemiddeld zo’n 800 gram aan toxische stoffen per jaar binnenkrijgt. En ben je zwanger? Geef je borstvoeding of heb je een kinderwens? Laat je dan informeren. 

Preventie is belangrijk. Wees bewust en alert wat je gebruikt en eet. Daarnaast is het ontgiften van die schadelijke stoffen net zo belangrijk. Wil je weten wat jouw toxische belasting is? Maak een afspraak bij Alotz om het te meten!

Ook interessant...

Meld je nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuws, ideeën, recepten en nog veel meer!
Als cadeau… een gratis ebook!

Stuur een WhatsApp bericht