Bescherming tegen tekenbeet

BESCHERM JEZELF EN JOUW GEZIN
Er zijn voorzorgsmaatregelen die u en uw gezin kunnen nemen om de kans te verkleinen dat u door een geïnfecteerde teek wordt gebeten. Wij geloven in genieten van het buitenleven…een paar slimme tips kunnen u helpen veilig te blijven.

TEKEN-CHECK. Elke keer.
Voer routinematig grondige tekencontroles uit na buitenactiviteiten. Controleer uzelf en uw kinderen op teken onder de armen, in en rond de oren, in de navel, achter de knieën, tussen de benen, rond de taille en vooral in het haar.

DE TEEK VERWIJDEREN
Het snel en correct verwijderen van teken is de sleutel tot het voorkomen van de ziekte van Lyme. Voor meer informatie over het infectierisico en de termijnen voor het verwijderen van teken bekijk het op https://alotz.nl/hoe-verwijder-je-een-teek/

 • Grondig wassen
  Een warme douche of bad spoelt teken weg, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen, die nog niet zijn volgezogen. Je wilt de teek binnen 24 uur verwijderen. Kleding moet ook in heet water worden gewassen en/of gedurende een uur in een hete droger worden geplaatst.
 • Controleer (huis) dieren
  Honden, katten maar ook paarden, kippen kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Ze kunnen ook teken in uw huis binnenbrengen, waardoor familieleden gevaar lopen. Dieren binnen en buiten moeten regelmatig worden gecontroleerd. (Zie Huisdierinfecties voor meer informatie.)
 • Controleer je uitrusting
  Teken komen vaak tijdens een ritje het huis binnen. Controleer jassen, dagrugzakken en kampeerspullen. Controleer de kledinglabels om te zien of ze in de droger kunnen.

ANDERE PREVENTIE TIPS

 • Wandel, fiets en ren verstandig.Blijf in het midden van paden, vermijd lang gras en ga niet op boomstammen zitten of tegen bomen leunen. Als u dit niet kunt vermijden, zorg er dan voor dat u de vinkjes grondig controleert.
 • Kleed je slim.
  Draag een hoed en stop je haar in je haar.Draag lichtgekleurde kleding. Het is gemakkelijker om teken te zien.
  Bedek polsen en enkels. Stop een broek in sokken en kies voor lange mouwen.
 • Overweeg afstotend.
  Teken hebben geen oren en ogen maar wel een extreem gevoelig reukorgaan. Daarom hebben ze een grote afkeer van de geur van bepaalde plantaardige, etherische oliën zoals tea tree, eucalyptus en citroen. (Een stuk gezonder dan DEET) Er zijn nu verschillende volledig natuurlijke organische sprays op de markt. Overweeg PERMETHRIN voor uw kleding. Een enkele toepassing van permethrin op uw kleding kan tot zes weken bescherming bieden, zelfs na herhaaldelijk wassen.
 • Overweeg om de bestaande kleding van uw gezin te behandelen met Permethrin.
  U kunt kleding voorafgaand aan zomerkampen of uitstapjes in de buitenlucht opsturen om langdurige, extra bescherming te bieden tegen alle insecten, inclusief teken. Insect Shield is een bedrijf dat deze service tegen redelijke kosten aanbiedt. U kunt ook kleding kopen die al met Permethrin is behandeld bij gerenommeerde detailhandelaren, waaronder REI, Columbia Sportswear en LL Bean.
 • Beheer uw eigendom.  Leer hoe u thuis een tekenveilige zone kunt creëren.

Een teek gevonden? Geen paniek! Neem contact op met Alotz.

(Bron:https://www.bayarealyme.org/lyme-disease-prevention/protect-yourself-your-family/)

Meld je nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuws, ideeën, recepten en nog veel meer!
Als cadeau… een gratis ebook!

Stuur een WhatsApp bericht